Paranna tehokkuutta kaukolämmöllä

Kaukolämpö on tehokas lämmitysmuoto, jossa yksi voimalaitos lämmittää kerralla suurenkin kaupunkialueen. Kaukolämmön etuja ovat sen taloudellisuus ja energiatehokkuus. Kun voimalaitos on kerran rakennettu, sen laitteistoa on helppo kehittää edelleen ja uusia energialähteitä voidaan ottaa käyttöön joustavasti. Nämä ominaisuudet varmistavat sen tehokkuuden ja ekologisuuden pitkälle tulevaisuuteen.

Miten kaukolämpö toimii?

Kaukolämpö tuotetaan voimalaitoksessa, josta se kuljetetaan putkistoja pitkin kaukolämpöverkostoon kuuluviin kiinteistöihin. Kaukolämmössä oleva talo tarvitsee lämmön vastaanottamiseen lämpökeskuksen, josta lämpö johdetaan eri puolille taloa. Kaukolämmöllä lämmitetään rakennuksia sekä kotitalouksien käyttövesi. Kaukolämpö on hyvin suosittu lämmitysmuoto Suomessa ja se toimii loistavasti kaupungeissa ja taajamissa, joissa välimatkat verkkoon kuuluvien kiinteistöjen välillä ovat suhteellisen lyhyet.

Kaukolämmön edut muihin lämmitysmuotoihin verrattuna

Kaukolämpö muokkautuu yhä ekologisemmaksi

Suurin eroavaisuus kaukolämmön ja muiden lämmitysmuotojen välillä on se, että kaukolämpö ei ole sidottu yhteen tiettyyn energialähteeseen, vaan se voi käyttää useita energialähteitä samanaikaisesti. Sitä mukaa kun voimalaitosten teknologia ja laitteistot kehittyvät, ne ovat entistä valmiimpia hyödyntämään uusia, ekologisempia energialähteitä. Jo nyt fossiilisten energialähteiden osuus on laskenut merkittävästi kaukolämmön tuotannossa ja tavoitteena on, että tulevaisuudessa niistä voidaan luopua täysin ja kaukolämpö voidaan tuottaa täysin uusiutuvien energialähteiden avulla.

Uusien teknologioiden kehittäminen ja hyödyntäminen

Voimalaitosten laitteistot ovat varsin yksinkertaisia ja niihin on helppo lisätä uusia teknologisia ominaisuuksia, kuten parempia hukkalämmön varastoinnin ja kierrättämisen ratkaisuja. Uudella teknologialla pyritään estämään lämmön hävikkiä ja parantamaan kaukolämmön tehokkuutta.

Edullisuus ja ennustettavuus

Yksi kaukolämmön suurimpia etuja kuluttajan näkökulmasta on sen hinnan edullisuus ja ennustettavuus. Kiinteistön liittyminen kaukolämpöön ja lämpökeskuksen rakentaminen on ainoa suurempi menoerä, joka tulee vuosien mittaan maksamaan itsensä takaisin maltillisten lämmityskulujen muodossa. Kaukolämmön kulut pysyvät myös paremmin kurissa eivätkä energiamarkkinoiden heilahtelut näy niin herkästi kaukolämmön piirissä olevissa kiinteistöissä. Tämän päivän epävakailla energiamarkkinoilla tämä on iso etu ja tuo ennustettavuutta kotitalouksien budjetteihin.

Laitteiston ylläpito on helppoa

Kaukolämpölaitteisto mahtuu kiinteistössä suhteellisen pieneen tilaan ja se ei vaadi kiinteistön omistajalta huoltoa, vaan laitteiston ylläpidosta vastaa paikallinen voimalaitos. Kaukolämpölaitteisto on myös pitkäikäinen. Sen rakenne on yksinkertainen ja helposti muokattavissa niin, uudet tekniset uudistukset voidaan lisätä siihen varsin pienellä vaivalla.

Kaukolämmön tulevaisuudennäkymiä

Ympäristötietouden nousu ja teknologian kehitys ovat saaneet myös kaukolämmön tuottajat kehittämään entistä tehokkaampia ratkaisuja lämmön parempaan hyödyntämiseen sekä etsimään uusia ekologisempia energialähteitä, joiden avulla voimalaitosten ympäristövaikutukset pyritään minimoimaan.

Araner District Heating tekee määrätietoista kehitystyötä kaukolämmön laitteistojen parissa tavoitteenaan löytää energiatehokkaita ja ekologisia ratkaisuja, jotka johtavat energiatarpeen laskuun. Huomio on keskitetty erityisesti hukkalämmön varastoinnin ja kierrätyksen kehittämiseen. Yksi merkittävä keksintö on lämmön varastointi, jossa laitteisto varastoi matalan kulutuksen kausina ylijääneen energian niin, että se voidaan hyödyntää korkean kulutuksen kausina. Näin kaikki lämpöenergia tulee varmasti käytettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Araner kokeilee myös uusia energialähteitä ennakkoluulottomasti ja innovatiivisesti. Uusia energialähteitä ovat esimerkiksi teollisuuden jätevedet, pohjavesi, ilma ja merivesi. Uusilla energialähteillä pyritään ajan mittaan korvaamaan kokonaan ympäristölle haitalliset fossiiliset energialähteet. Araner haluaa jatkossakin olla kehittämässä entistä parempaa ja tehokkaampaa kaukolämpöverkostoa.

Suomalainen kaukolämpöverkosto on toiminut jo 70 vuotta ja kehitys on kulkee vakaasti kohti entistä ekologisempaa ja tehokkaampaa lämmitysjärjestelmää. Kaukolämpölaitteistoa on helppo kehittää edelleen muuttuvien tarpeiden ja uusien keksintöjen viitoittaessa tietä. Samalla kaukolämpö tuo varmuutta ja ennustettavuutta muuten niin epävarmaan aikaan. On helppo ennustaa, että kaukolämpö on myös tulevaisuudessa se tehokkain lämmitysmuoto, joka pitää huolta myös toimintansa ekologisuudesta.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös