Armeijan Hernekeitto Resepti: Perinteinen ja Maistuva

Armeijan hernekeitto on suomalaisille tuttu ruokalaji, joka yhdistää sukupolvia ja tuo mieleen muistoja palvelusajoilta. Tämä perinteinen hernekeitto on tunnettu yksinkertaisesta reseptistään ja maistuvasta lopputuloksestaan. Tässä artikkelissa jaamme autenttisen armeijan hernekeitto resepti ja kerromme, miksi tämä ruokalaji on niin rakastettu Suomessa.

Mikä tekee armeijan hernekeitosta erityisen?

Armeijan hernekeiton ainutlaatuisuus piilee sen yksinkertaisuudessa ja ravitsevuudessa. Toisin kuin monissa muissa hernekeittoversioissa, armeijan versio on usein paksumpaa, täyttävämpää ja maistuu voimakkaammin lihalle. Tämä johtuu siitä, että perinteisesti sotilaille tarjottava hernekeitto sisältää runsaasti lihaa, usein sianlihaa, joka antaa keitolle sen tunnusomaisen maun ja rakenteen.

Armeijan hernekeitto resepti

Valmistetaanpa sitten kotona tai kasarmilla, hernekeiton valmistus alkaa hyvistä aineksista. Tässä on sinulle perinteikäs ja toimiva resepti:

Ainekset:

 • 500g kuivattuja herneitä
 • 2 litraa vettä
 • 300g savustettua kinkkua tai palvikinkkua kuutioina
 • 1 suuri sipuli
 • 2 laakerinlehteä
 • 1 tl suolaa (tai maun mukaan)
 • ½ tl mustapippuria
 • (Valinnainen) 1 porkkana pieninä kuutioina

Armeijan hernekeiton valmistusohje

 1. Liotus: Aloita liottamalla kuivattuja herneitä runsaassa vedessä vähintään 8 tuntia tai yön yli. Tämä pehmentää herneitä ja nopeuttaa keittoajan.
 2. Lihan valmistus: Leikkaa savukinkku tai sianliha pieniksi kuutioiksi. Voit halutessasi ruskistaa lihakuutiot kevyesti pannulla ennen niiden lisäämistä keittoon, mutta tämä vaihe ei ole välttämätön.
 3. Keiton alku: Valuta liotetut herneet ja siirrä ne suureen kattilaan. Lisää vesi, lihakuutiot ja laakerinlehti. Kuori ja halkaise sipuli, lisää se keittoon kokonaisena.
 4. Keittäminen: Kiehauta keitto korkealla lämmöllä, kunnes se alkaa kiehua. Vähennä sitten lämpöä ja anna keiton porista miedolla lämmöllä noin 1,5–2 tuntia. Sekoita ajoittain ja poista pinnalle muodostuva vaahto.
 5. Maustaminen ja viimeistely: Kun keitto on saavuttanut halutun paksuuden, mausta se suolalla ja mustapippurilla. Poista laakerinlehti ja sipuli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
 6. Tarjoilu: Tarjoile armeijan hernekeitto kuumana, halutessasi ruisleivän tai pannukakun kera.

Vinkkejä hernekeiton valmistukseen

 • Käytä laadukkaita, kuivattuja herneitä, sillä ne ovat keiton perusta.
 • Anna herneiden liota yön yli, jotta ne pehmenevät ja keitto valmistuu nopeammin.
 • Hauduta keittoa miedolla lämmöllä ja sekoita silloin tällöin, jotta herneet eivät tartu kattilan pohjaan.
 • Voit halutessasi lisätä keittoon muita mausteita, kuten timjamia tai meiramia, oman makusi mukaan.
 • Hernekeitto paranee vain, kun sitä säilytetään jääkaapissa yön yli ja lämmitetään uudelleen. Näin maut tiivistyvät entisestään.

Armeijan hernekeiton valmistaminen on yksinkertaista, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, jotta herneet kypsyvät täydellisesti ja liemi saa syvän maun. Tämän perinteisen reseptin avulla voit tuoda palan suomalaista sotilaskulttuuria omaan keittiöösi ja nauttia lämmittävästä ja ravitsevasta ateriasta, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan.

Lue myös: Hernekeitto ja kihti: Suhde

Muunnelmia ja lisukkeita

Vaikka perinteinen armeijan hernekeitto on itsessään herkullinen, voit halutessasi kokeilla erilaisia muunnelmia ja lisukkeita, jotka tuovat uutta makua ja rakennetta tähän klassikkoruokaan. Esimerkiksi:

 • Kasvisversio: Voit valmistaa kasvisversion jättämällä lihan pois ja lisäämällä enemmän kasviksia, kuten porkkanaa, selleriä ja perunaa.
 • Lisää mausteita: Kokeile maustaa hernekeittoa timjamilla, rosmariinilla tai meiramilla tuomaan lisää makua.
 • Lisukkeet: Tarjoile hernekeitto perinteisesti ruisleivän kanssa tai kokeile sen kanssa tuoretta sämpylää tai valkosipulileipää. Pannukakku hilloineen ja kermavaahtoineen on klassinen jälkiruoka hernekeiton jälkeen.

Lue myös: Hernekeitto Uunissa

Armeijan hernekeiton säilytys ja uudelleenlämmitys

Armeijan hernekeitto säilyy hyvin jääkaapissa ja sen maku vain paranee seuraavana päivänä. Noudata näitä ohjeita säilyttääksesi ja lämmittääksesi hernekeittoa:

 • Säilytys: Anna hernekeiton jäähtyä huoneenlämmössä ennen kuin siirrät sen ilmatiiviiseen astiaan. Säilytä jääkaapissa enintään 3–4 päivää.
 • Pakastaminen: Voit myös pakastaa hernekeittoa. Jaa se pienempiin annosastioihin ja pakasta. Sulata jääkaapissa ennen uudelleenlämmitystä.
 • Uudelleenlämmitys: Lämmitä hernekeitto hitaasti kattilassa miedolla lämmöllä, sekoittaen ajoittain. Voit myös lämmittää sen mikroaaltouunissa, peittämällä astian ja sekoittaen välillä.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko hernekeiton valmistaa kasvisversiona? Kyllä, voit valmistaa hernekeiton kasvisversiona jättämällä lihan pois ja käyttämällä kasvisliemikuutiota maun antamiseen.

Kuinka kauan hernekeittoa voi säilyttää jääkaapissa? Hernekeittoa voi säilyttää jääkaapissa tiiviisti suljetussa astiassa noin 3–4 päivää.

Voiko hernekeiton valmistaa etukäteen? Kyllä, hernekeitto on erinomainen ruoka valmistaa etukäteen, sillä sen maku vain paranee ajan myötä.

Miten voin tehdä hernekeitosta paksumpaa? Keitä hernekeittoa pidempään, jolloin osa nesteestä haihtuu ja keitto muuttuu paksummaksi. Voit myös soseuttaa osan herneistä sauvasekoittimella.

Lopuksi

Armeijan hernekeitto on suomalaisen keittiön kulmakivi, joka tarjoaa lohtua kylminä talvipäivinä ja tuo yhteen ihmisiä ympäri maata. Sen yksinkertaisuus, ravitsevuus ja herkullinen maku tekevät siitä ajattoman klassikon, joka jatkaa suosiotaan sukupolvelta toiselle. Kokeilemalla erilaisia muunnelmia ja lisukkeita voit tehdä tästä perinteisestä reseptistä omanlaisesi ja nauttia hernekeitosta uudella tavalla.

Kutsumme lukijamme jakamaan omia kokemuksiaan ja vinkkejään armeijan hernekeiton valmistamisesta. Onko sinulla oma erityinen twisti tähän perinteiseen reseptiin? Mitä lisukkeita suosit hernekeiton kanssa? Jaa ajatuksesi kommenteissa tai sosiaalisessa mediassa ja inspiroi muita kokeilemaan uusia variaatioita.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös