Milloin seleeni kannattaa ottaa? Opas suomalaisille

Seleeni on elintärkeä hivenaine, jolla on keskeinen rooli ihmisen terveyden ylläpitämisessä. Se on antioksidantti, joka suojaa soluja vahingoittavilta vapailta radikaaleilta ja tukee immuunijärjestelmää. Tässä artikkelissa käsittelemme, milloin seleeni kannattaa ottaa, jotta voit maksimoida sen hyödyt terveydellesi.

Seleenin merkitys terveydelle

Seleenillä on keskeinen rooli kehon antioksidanttijärjestelmässä, sillä se auttaa torjumaan soluvaurioita, joita vapaa radikaalit voivat aiheuttaa. Lisäksi se on välttämätön kilpirauhashormonien muodostumiselle ja immuunijärjestelmän normaalille toiminnalle. Seleenin puutos voi johtaa monenlaisiin terveysongelmiin, kuten immuunipuutoksiin, kilpirauhasen toimintahäiriöihin ja jopa sydänsairauksiin.

Milloin seleenilisän ottaminen on suositeltavaa?

 1. Ravinnon puutteellisuus: Suomalaisessa ruokavaliossa seleenin saanti voi olla vähäistä, erityisesti jos ruokavalio koostuu pääasiassa paikallisista, vähäseleenisistä elintarvikkeista. Seleenilisä voi olla tarpeen, jos ruokavalio ei tarjoa riittävästi tätä tärkeää hivenainetta.
 2. Tietyt terveydentilat: Ihmiset, joilla on kilpirauhasen toimintahäiriöitä, voivat hyötyä seleenilisistä, sillä seleeni auttaa säätelemään kilpirauhashormonien tuotantoa.
 3. Ikääntyminen: Ikääntyessä kehon kyky imeä ja hyödyntää ravinteita voi heikentyä, joten seleenilisä voi olla hyödyllinen vanhemmille ihmisille.
 4. Raskaus ja imetys: Seleenin tarve kasvaa raskauden ja imetyksen aikana, joten seleenilisän käyttö voi olla suositeltavaa näinä aikoina.

Milloin seleeni kannattaa ottaa

Seleeni kannattaa nauttia aterian yhteydessä, sillä rasvan läsnäolo ruoassa parantaa sen imeytymistä. Tämä tarkoittaa, että seleenin saanti on tehokkainta, kun sitä kulutetaan osana tasapainoista ateriaa, joka sisältää myös rasvaa.Aamiaisen, lounaan tai illallisen yhteydessä nautittu seleeni imeytyy parhaiten, mikä tekee näistä aterioista ihanteellisen ajankohdan seleenilisän ottamiselle, mikäli ravintolisän käyttö on tarpeellista.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että monipuolinen ruokavalio tarjoaa yleensä riittävästi seleeniä, joten ravintolisien tarve kannattaa arvioida yksilöllisesti.

Muutamia muita huomioita seleenin ottamisesta:

 • Suositeltu päivittäinen saantisuositus seleenille on naisille 50 mikrogrammaa ja miehille 60 mikrogrammaa.
 • Liian suuret seleeniannokset voivat olla haitallisia, joten on tärkeää noudattaa saantisuosituksia.
 • Jos käytät muita ravintolisiä, varmista, että ne eivät sisällä liikaa seleeniä.
 • Jos sinulla on jokin sairaus, keskustele lääkärin kanssa ennen seleenin käyttöä.

Seleeni ruoassa

Seleeniä löytyy monipuolisesti eri elintarvikkeista, mikä tekee mahdolliseksi saada tarvittava määrä tätä tärkeää hivenainetta osana tavallista ruokavaliota. Erityisen hyviä seleenin lähteitä ovat:

 • Kala ja äyriäiset: Esimerkiksi tonnikala, lohi ja katkaravut ovat erinomaisia seleenin lähteitä.
 • Liha: Erityisesti naudanliha, kana ja sianliha sisältävät hyviä määriä seleeniä.
 • Munat: Ovat helppo ja edullinen tapa saada seleeniä ruokavalioon.
 • Pähkinät ja siemenet: Erityisesti paranöt ja auringonkukansiemenet ovat hyviä seleenin lähteitä.
 • Viljatuotteet: Täysjyväviljat, kuten täysjyväleipä ja -pastat, sisältävät seleeniä.
 • Maitotuotteet: Maito, juusto ja muut maitotuotteet voivat olla seleenin lähteitä.

Monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen auttaa varmistamaan, että saat riittävästi seleeniä luonnollisista lähteistä. Seleenin saanti ravinnosta on turvallista ja suositeltavaa, ja se auttaa ylläpitämään elimistön tarvitsemien hivenaineiden tasapainoa.

Seleenin terveyshyödyt

Tutkimukset osoittavat, että seleeni on välttämätön hivenaine, jolla on useita positiivisia vaikutuksia terveyteen. Se auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, taistelee tulehduksia vastaan, tukee kilpirauhasen toimintaa ja toimii voimakkaana antioksidanttina, suojellen soluja hapettumisvaurioilta.

Seleenin on havaittu vähentävän sydänsairauksien riskiä ja tukevan syövän ehkäisyä. Erityisesti sen rooli kilpirauhasen terveydessä on merkittävä, sillä se auttaa säätämään ja ylläpitämään hormonien tuotantoa ja aktiivisuutta. Kilpirauhasen häiriöt ovat yleisiä suomalaisessa väestössä, joten seleenin saannin optimointi on tärkeää.

Mistä tunnistaa laadukkaan seleenilisän?

Valittaessa seleenilisää, suomalaisen kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 1. Alkuperä: Suosi tuotteita, joiden alkuperä ja valmistusprosessi ovat läpinäkyviä.
 2. Muoto: Orgaaniset sele eniyhdisteet, kuten selenometioniini, imeytyvät yleensä paremmin kuin epäorgaaniset muodot, kuten natriumseleniitti.
 3. Lisäaineet: Tarkista tuotteen sisältämät lisäaineet ja varmista, että ne ovat turvallisia ja tarpeellisia.
 4. Sertifikaatit: Luotettavat sertifikaatit, kuten GMP (Good Manufacturing Practice), voivat olla merkki tuotteen laadusta.

Seleenin liikasaannin riskit

Vaikka seleeni on tärkeä hivenaine, sen liiallinen saanti voi olla haitallista. Seleenin liikasaannin oireita voivat olla esimerkiksi hiustenlähtö, kynsiongelmat, iho-ongelmat, väsymys ja hermostolliset oireet. Pitkäaikainen suurten seleeniannosten nauttiminen voi johtaa vakavampiin terveysongelmiin, kuten hermoston vaurioitumiseen, maksan ongelmiin ja jopa sydänsairauksiin.

On tärkeää huomioida, että seleenin saanti ravintolisistä voi nopeasti kumuloitua, erityisesti jos ruokavalio sisältää jo valmiiksi seleenirikkaita elintarvikkeita. Tämän vuoksi seleenilisien käyttöä on syytä tarkkailla ja noudattaa annostusohjeita huolellisesti.

Yhteenveto

Seleenin oikea-aikainen ja oikeanlainen saanti on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi. Huomioiden ruokavalion, mahdolliset erityistarpeet ja terveydentila, seleenin saanti tulisi aina suunnitella yksilöllisesti. Seleenilisien käyttöön tulisi suhtautua huolellisesti, ja se on aloitettava terveydenhuollon ammattilaisen neuvojen perusteella.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös