Miten Aftan Saa Pois Nopeasti ja Tehokkaasti

Mikä on afta?

Afta suussa on pieni, valkoinen tai keltaisen sävyinen haavauma. Se voi ilmestyä eri puolille suuta, kuten kielessäylähuulessa tai ikenessä. Ne ovat usein kivuliaita ja voivat häiritä puhumista ja syömistä.

Aftan syyt ja oireet

Aftojen tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta niiden uskotaan johtuvan immuunijärjestelmän toimintahäiriöstä. Stressi, hormonaaliset muutokset ja joidenkin ruokien syöminen voivat laukaista niitä. Aftan yleisin oire on kipu. Haavauma kielessä tai afta ylähuulessa voi aiheuttaa myös turvotusta ja punoitusta.

Vinkkejä aftan nopeaan hoitoon

Kotikonstit aftojen hoitoon:

Tässä on joukko vinkkejä ja kotikonsteja aftojen lievitykseen ja hoitoon:

 1. Ruokasooda: Sekoita ruokasoodaa ja vettä muodostaen tahnaa. Levitä se suoraan aftalle. Se neutraloi hapot ja voi nopeuttaa paranemista.
 2. Suolavesihuuhtelu: Suola on luonnollinen desinfiointiaine. Sekoita tl suolaa lasilliseen vettä ja huuhtele suuta useita kertoja päivässä.
 3. Kamomillatee: Kamomilla on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Liota kamomillapussia vedessä ja paina sitä varovasti aftan päälle.
 4. Hunaja: Levitä raakahunajaa aftan päälle useita kertoja päivässä. Hunaja toimii luonnollisena antibioottina ja rauhoittaa tulehduksia.
 5. Kookosöljy: Tämä luonnollinen öljy voi auttaa rauhoittamaan aftan kipua ja nopeuttamaan paranemista. Levitä öljyä varovasti haavaumaan.
 6. Aloe vera: Levitä geeliä suoraan aftalle. Aloe vera voi lievittää kipua ja tulehdusta.

Apteekin tuotteet

Voiteet

Apteekista löytyy monia voiteita, jotka on suunniteltu nimenomaan aftojen hoitoon. Ne voivat tarjota nopean helpotuksen kivusta ja auttaa haavaumaa paranemaan nopeammin.

Geelit

Samoin kuin voiteet, myös aftageelit voivat auttaa lievittämään kipua ja nopeuttamaan paranemista. Ne ovat yleensä vesipohjaisia ja ne levitetään suoraan aftan päälle.

Lisävinkkejä aftojen hoidossa:

 • Vältä ärsyttäviä aineita: Vältä mausteisia, happamia tai suolaisia ruokia, alkoholia ja tupakkaa.
 • Hyvä suuhygienia: Käytä pehmeää hammasharjaa ja vältä aftojen mekaanista ärsytystä.
 • Kosteusvoide: Kuivat huulet voivat pahentaa aftoja, joten käytä huulirasvaa säännöllisesti.
 • Vitamiinit: D-, B12-, sinkki- ja foolihappolisät voivat auttaa ehkäisemään aftojen muodostumista.
 • Stressinhallinta: Stressi on yksi aftojen yleisimmistä laukaisevista tekijöistä. Tutki rauhoittumiskeinoja, kuten joogan, mietiskelyn tai syvähengityksen harjoittelua

Milloin hakea apua

Jos afta ei parane itsestään kahden viikon kuluessa tai oireet pahenevat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Samoin, jos aftoja esiintyy usein, se voi olla merkki jostakin vakavammasta.

Aftojen vaikutus arkeen

Fyysinen vaikutus

Aftojen aiheuttama kipu voi olla kiusallista ja häiritä päivittäisiä toimintoja, kuten puhumista, syömistä ja juomista.

Henkinen vaikutus

Aftat voivat myös vaikuttaa itsetuntoon ja aiheuttaa ahdistusta, erityisesti jos ne ovat jatkuvia tai erityisen kivuliaita.

Johtopäätös

Aftat ovat yleisiä, mutta niiden kanssa ei tarvitse elää. On monia tapoja hoitaa niitä kotona, ja apua on saatavilla, jos tarvitset sitä. Tärkeintä on muistaa pitää huolta suun terveydestä ja hakea apua, jos tarvitset sitä.

Usein Kysytyt Kysymykset

 1. Miksi minulle tulee aftoja usein? – Syy voi olla geneettinen, tai se voi johtua ruokavaliosta tai stressistä. On parasta keskustella lääkärin kanssa, jos aftoja ilmenee usein.
 2. Mistä afta tulee? Vaikka afta suussa on yleinen vaiva, sen tarkkaa syytä ei vielä täysin ymmärretä. Se voi johtua suun traumaattisista vammoista, kuten puremisesta tai harjaamisesta, tai jopa tietyistä elintarvikkeista.
 3. Voiko ruokavalio vaikuttaa aftojen syntyyn? – Kyllä, jotkut ruoat ja juomat voivat aiheuttaa aftojen syntymistä tai pahentaa niitä.
 4. Miten voin estää aftojen syntymistä? – Hyvä suuhygienia on avain. Harjaa hampaasi säännöllisesti ja vältä suutasi ärsyttäviä ruokia.
 5. Onko aftoja aiheuttava virus? – Ei, aftat eivät johdu viruksesta, mutta niiden tarkka syy on edelleen epäselvä.
 6. Voivatko aftat ja hammastahna liittyä toisiinsa? – Jotkut uskovat näin. On tärkeää valita oikea hammastahna, joka ei ärsytä suuta. Suuvesi voi myös auttaa desinfioimaan suun ja estämään aftojen syntymisen.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös