Miten Saada Yskä Pois: Parhaat Kotikonstit ja Vinkit

Jokainen meistä on kohdannut sen hetken, kun yskä valtaa kehon. Yskänlajeja on monia: kuiva yskä, limainen yskä, ärsytysyskä, kutittava yskä yöllä ja niin edelleen. Onneksi on olemassa monia kotikonsteja, joiden avulla voit lievittää yskää ja saada sen nopeasti pois. Tässä artikkelissa käymme läpi, Miten saada yskä pois sekä muita vinkkejä yskän hillitsemiseen.

Yskän kesto

Monet ihmettelevät, kauanko yskä kestää. Useimmissa tapauksissa yskä kestää muutaman viikon, mutta pitkittynyt kuiva yskä tai limainen yskä flunssan jälkeen voi jatkua pidempään. Tällaisissa tilanteissa on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen.

Yskän kotihoito

1. Miten saada limainen yskä pois

Limainen yskä voi olla erityisen ärsyttävä, kun tuntuu, että limaa on jatkuvasti kurkussa. Yksi tehokkaimmista tavoista saada lima-yskä keuhkoista pois on höyryhengitys. Miten höyryhengitys tehdään? Se on yksinkertaista:

 • Kiehauta vettä kattilassa.
 • Kaada kuuma vesi kulhoon ja hengitä höyryä syvään sisään. Voit peittää pääsi pyyhkeellä, jotta höyry pysyy paremmin kasvojesi ympärillä.
 • Höyryhengitys yskä auttaa avaamaan hengitysteitä ja saa liman liikkeelle.

Miten höyryhengitys tehdään

Höyryhengitys yskä voi olla tehokas tapa avata hengitystiet ja helpottaa liman poistumista. Kuumenna vesi kiehuvaksi, kaada se kulhoon ja hengitä syvään höyryn yläpuolella, peitä pääsi pyyhkeellä.

Kuiva yskä hoito kotikonstein

Kuiva ärsytysyskä voi olla erityisen rasittavaa, erityisesti yöllä. Mikä auttaa kuivaan yskään? Hunaja on tunnettu luonnollinen hoito. Hunaja flunssa ja yskä onkin erinomainen yhdistelmä. Lusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa tai sekoitettuna lämpimään veteen voi rauhoittaa kurkkua.

Yskä yöllä

Yöaikaan yskä voi olla erityisen hankala. Yksi vinkki on kohottaa päätäsi nukkuessasi, jolloin lima ei pääse kertymään niin helposti. Vältä syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta vatsahapot eivät ärsytä kurkkua.

Yskän hoito yöllä

Yskä voi häiritä unta, joten on tärkeää tietää, miten nukkua yskän kanssa. Yskän hillitseminen yöksi voi sisältää erityisiä yskänlääkkeitä tai kotikonsteja, kuten höyryhengitystä.

LIITTYVÄT: Miten Saada Kurkkukipu Pois: Kattava Opas

Lapsen yskä

Lapsen yskä ilman flunssaa

Lapsilla yskä voi olla usein merkki ylähengitystieinfektiosta, mutta joskus yskä voi ilmetä ilman flunssaa. Yksi tehokas kotikonsti on antaa lapselle lämmintä juomaa, kuten hunajalla maustettua kamomillateetä. On tärkeää pitää huolta, että hunaja on sopivaa lapselle – alle yksivuotiaille hunajaa ei suositella.

Erityyppiset yskät ja niiden merkit

Vihreä lima yskiessä

Vihreä lima voi olla merkki bakteeri-infektiosta. Jos yskös on keltainen tai vihreä, on syytä konsultoida lääkäriä. Yskän kesto ja väri voivat antaa vihjeitä yskän syystä.

Flunssan jälkeinen yskä

Flunssan jälkeinen yskä voi jatkua viikkoja. Tämä voi olla seurausta keuhkoissa olevasta limasta tai kurkun ärsytyksestä.

Yskän ja flunssan yhteys

Flunssa yskä voi olla ärsyttävää, mutta hunaja flunssa voi tarjota helpotusta. Hunajaa voi käyttää yksinään tai yhdistettynä muihin luontaistuotteisiin.

Yskänlääkkeet ja Kotikonstit

Yskänlääkkeet

On monia yskänlääkkeitä markkinoilla, mutta on tärkeää valita oikea tyyppi yskääsi. Esimerkiksi limaa irrottavat yskänlääkkeet ovat tehokkaita limaisessa yskässä, kun taas yskän hillitsevät lääkkeet voivat auttaa kuivassa yskässä.

Kotikonstit yskään

 • Höyryhengitys: Tämä voi auttaa avaamaan hengitysteitä ja poistamaan limaa. Laita kiehuvaa vettä kulhoon ja hengitä syvään höyryn yläpuolella.
 • Hunaja ja sitruuna: Nämä molemmat voivat rauhoittaa ärsytettyä kurkkua ja auttaa yskänlääkkeenä.
 • Inkivääri: Tämä mauste voi auttaa torjumaan tulehduksia ja lievittämään yskää.

UKK: Miten Saada Yskä Pois

 1. Mikä on tehokkain kotikonsti limaiseen yskään?
  • Yksi tehokkaimmista tavoista on höyryhengitys, joka auttaa avaamaan hengitysteitä ja saa liman liikkeelle.
 2. Miten voin hoitaa kuivaa yskää kotona?
  • Hunaja on tunnettu luonnollinen hoito kuivalle yskälle. Lusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa tai sekoitettuna lämpimään veteen voi rauhoittaa kurkkua.
 3. Miksi alle yksivuotiaat eivät saa hunajaa?
  • Alle yksivuotiaiden ei tule saada hunajaa, koska se voi sisältää botuliinibakteerin itiöitä, jotka voivat aiheuttaa harvinaisen mutta vakavan sairauden nimeltä pikkulasten botulismi.
 4. Kuinka voin välttää yskimistä yöllä?
  • Kohottamalla päätä nukkuessa ja välttämällä syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa voi estää yskää. Myös höyryhengitys voi olla avuksi.
 5. Mitä vihreä lima yskiessä tarkoittaa?
  • Vihreä lima voi olla merkki bakteeri-infektiosta. Jos yskös on keltainen tai vihreä, on syytä konsultoida lääkäriä.

Lopuksi

Yskä, olipa kyseessä kuiva yskä, limainen yskä, kutittava yskä tai mikä tahansa muu yskän tyyppi, voi olla häiritsevää. Onneksi on olemassa monia keinoja yskän hillitsemiseen ja hoitoon. Kokeile erilaisia kotikonsteja, mutta jos oireet jatkuvat tai pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös