Suomi Euroviisuissa historian saatossa ja nykyaikana

Suomi Eurovision laulukilpailussa

Euroopan yleisradiounionin, eli EBU:n, jokavuotinen tapahtuma on Eurovision laulukilpailu. Kilpailussa siihen osallistuvat EBU:n jäsenet lähettävät kukin yhden laulun, jonka voittaja ratkaistaan yleisön ja asiantuntijaraatien äänestyksellä. Suomi on osallistunut Euroviisuihin monta kertaa, mutta voittoon asti Suomi on kyennyt vain kerran, kun Lordi voitti kilpailun vuonna 2006. Heikko menestys ei kuitenkaan ole estänyt Euroviisujen nousua Suomen kansan sydämeen ja keskusteluihin samalla tavoin olympialaisten tai jääkiekon MM-kilpailujen kaltaisten urheilutapahtumien kanssa.

Viisut pidetään keväisin ja jo hyvissä ajoin aikaisemmin kilpailu nousee Suomessa lehtiotsikoihin ja työpaikkakeskusteluihin, sillä karsinnat järjestetään jo monta kuukautta aikaisemmin. Tavallisesti karsinnoissa on mukana muutama kuuluisampi artisti ja useampia tuntemattomia. Mikään itsestään selvyys ei nimekkäämpien yhtyeiden karsintavoitto ole, mistä hyvänä osoituksena vuosi 2023, jolloin karsinnassa Käärijälle hävisivät sekä Portion Boys, että Robin Packalen.

Suomen osallistumiskerrat

Euroviisut järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1956 ja silloin mukana oli vain seitsemän maata. Suomi ei vielä tällöin ollut mukana, kun Sveitsi voitti kilpailun. Ensimmäinen Suomen edustaja Euroviisuissa oli vuonna 1961 Laila Kinnunen, jonka esittämä kappale ”Valoa Ikkunassa” sijoittui Ranskassa pidetyssä kilpailussa kymmenennelle sijalle.

Tämän jälkeen Suomi on ollut joka vuosi kilpailussa mukana, ollessaan oikeutettu osallistumaan paitsi vuonna 1970, jolloin Suomi oli mukana boikotissa muun muassa Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa. Boikotin syy oli edellisen vuoden kilpailu, jossa voitto jaettiin neljän eri maan kesken.

Suomella ei ole ollut osallistumisoikeutta Euroviisuihin vuosina 1995, 1997, 1999, 2001 ja 2003. Tällöin Euroopan laajenemisen vuoksi kehitettiin järjestelmä, jossa edellisvuoden huonoimmat menettivät paikkansa seuraavan vuoden kilpailuihin. Kuten vuosiluvuista näkee, Suomi kuului usein näihin heikoiten menestyneisiin.

Vuonna 2004 siirryttiin nykyisen kaltaiseen järjestelmään, jossa kaikki EBU:n jäsenet voivat osallistua joka vuosi, mutta loppukilpailua edeltää semifinaalivaihe.

Suomen sijoitukset

Nykyisin euroviisut on suosittu myös vedonlyönnissä ja vedonlyöntiä tarjoavat uudet kasinot antavatkin mahdollisuuden veikata kilpailun voittajaa tai jopa yksittäisen maan, kuten Suomen, sijoitusta. Suomi on tavallisesti jäänyt kilpailuissa häntäpäähän, mutta yksittäisiä valonpilkahduksia on nähty.

Näistä kirkkain on tietysti vuosi 2006, jolloin hirviömaskeissaan esiintyneen Lordi-yhtyeen tulkitsema ”Hard Rock Hallelujah” voitti koko kilpailun. Tämän lisäksi Suomelle menestystä ovat tuoneet vuonna 2023 toiseksi sijoittunut Käärijä kappaleella ”Cha cha cha”. Kappale oli yleisön suosikki, eli jonain toisena vuonna olisi voittanut koko kilpailun. Vuoden 2023 säännöissä kuitenkin asiantuntijaraatien äänet painoivat niin paljon, että Ruotsi kiilasi ohitse.

Kuuden joukkoon ovat suomalaisista selviytyneet myös Marion Rung vuonna 1973 ja Blind Channel vuonna 2021. Nämä molemmat olivat juuri kuudensia.

Sen sijaan häntäpään kuninkuuden, eli jumbosijan Suomi on ”valloittanut” peräti 10 kertaa. Viimeiseksi ovat Euroviisuissa onnistuneet sijoittumaan muun muassa tunnetut suomalaiset artistit Kojo, Pave Maijanen ja Vesa-Matti Loiri. Viimeksi Suomi oli viimeinen vuonna 2019, kun Daruden ja Sebastian Rejmanin tulkitsema kappale ”Look Away” ei vakuuttanut pisteraateja.

Euroviisut Suomessa

Euroviisut saa järjestettäväkseen aina edellisen vuoden voittaja ja tästä on poikkeus vain, jos se ei halua tai pysty kisoja järjestämään. Tällainen tapaus oli esimerkiksi vuonna 2023, kun edellisen vuoden voittaja oli Ukraina ja maa oli sotatilassa. Suomessa Euroviisut on näin ollen järjestetty vain kerran, eli Lordin voittoa seuranneena vuonna 2007. Tuolloin kilpailut pidettiin Helsingin Areenalla.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös