Kaisa Korhonen, merkittävä hahmo suomalaisessa teatterissa, on kuollut pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hänen poismenonsa 25. huhtikuuta 2024 merkitsee erään aikakauden loppua Suomen taideyhteisössä.
Kuusamossa vuonna 1942 syntynyt Kaisa Korhonen tunnettiin dynaamisista ja innovatiivisista panoksistaan suomalaiseen teatteriin, jotka alkoivat 1960-luvulla ja jatkuivat useiden vuosikymmenten ajan. Korhosen ura erottui hänen toimistaan Suomen arvostetuimmissa teattereissa, mukaan lukien Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri ja Tampereen Teatteri. Hän antoi merkittävän panoksen myös ooppera- ja musikaaliteatteriin ohjaamalla lukuisia tuotantoja.
Korhonen juhlisti paitsi taiteellista taitoaan myös järkähtämätöntä sitoutumistaan yhteiskunnallisten kysymysten käsittelyyn työssään. Hänen tuotantonsa usein käsittelivät haastavia ja ajankohtaisia aiheita, mikä ansaitsi hänelle maineen rohkeana ja ajatuksia herättävänä ohjaajana. Hänen vaikutuksensa teatteriin tunnustettiin lukuisilla palkinnoilla, mukaan lukien arvostettu Pro Finlandia -mitali, jonka hän sai vuonna 1990.
Uransa aikana Korhonen oli rakastettu hahmo, tunnettu karismaattisesta johtajuudestaan ja vahvasta läsnäolostaan. Hänen lähestymistapansa teatteriin oli merkitty terävällä yhteiskunnallisella tietoisuudella ja uusien ideoiden kokeiluhalukkuudella, mikä jätti kestävän perinnön Suomen taidekentälle. Taideyhteisö suree hänen menetystään, mutta hänen vaikutuksensa ja henkensä jäävät ohjaamaan tulevia teatteriammattilaisia. Kaisa Korhosen perintö suomalaisessa teatterissa elää epäilemättä jatkossakin, inspiroiden taiteilijoita ja yleisöjä.