Venäjä tehostaa hyökkäystä Ukrainaan suurimmalla ohjustulella

Lyhyt Yhteenveto: Venäjä teki perjantaina suurimman ilmaiskunsa Ukrainaan sitten sodan alun. Hyökkäyksessä käytettiin 122 ohjusta ja dronea, jotka kohdistuivat useisiin kaupunkeihin ja infrastruktuuriin ympäri maata.

Tarkempi Selostus: Venäjän ilmavoimien perjantaina Ukrainaan tekemä hyökkäys on tähänastisen sodan suurin ja tuhoisin. Ukrainan ilmavoimat vahvistivat, että hyökkäyksessä käytettiin 122 sekä ballistista että risteilyohjusta. Kohteina olivat kaupungit ja infrastruktuuri ympäri maata, mukaan lukien pääkaupunki Kiova, Lviv lännessä ja Odessa etelässä. Yön taivaan valaisivat räjähdykset, jotka rikkoivat ikkunoita ja aiheuttivat tärinää rakennuksissa.

Hyökkäyksen inhimilliset kustannukset olivat nopeat ja musertavat. Vähintään 22 siviiliä sai surmansa, ja kymmeniä loukkaantui tai jäi kadoksiin. Pelastustyöntekijät työskentelivät läpi yön etsien uhreja palavien kotien ja asuntojen raunioista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy piti kansakunnalle synkeän videoviestin, jossa hän kuvasi iskua ”barbaarisuuden teoksi” ja vannoi, että Ukraina ei taivu. ”He haluavat polvistaa meidät,” hän sanoi, ”mutta he vain vahvistavat meidän päättäväisyyttämme.”

Hyökkäyksen mittakaava ja julmuus herätti välitöntä tuomitsemista kansainvälisessä yhteisössä. Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri vaati välitöntä tulitaukoa ja kehotti Venäjää ”kunnioittamaan kansainvälisiä velvoitteitaan.” Yhdysvallat ja Euroopan Unioni lupasivat lisää sotilaallista ja humanitaarista apua Ukrainalle.

Asiantuntijat uskovat, että isku voi merkitä muutosta Venäjän strategiassa. Maan kohtaamat haasteet kentällä ja kasvava sisäinen paine saattavat ajaa Kremlin turvautumaan summittaisiin ilmapommituksiin aiheuttaakseen mahdollisimman paljon vahinkoa ja lannistaakseen Ukrainan kansan.

Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että tällaiset taktiikat eivät todennäköisesti saavuta haluttua vaikutusta. ”Tämä hyökkäys vain lujittaa Ukrainan päättäväisyyttä ja eristää Venäjän entisestään maailmannäyttämöllä,” sanoi yksi kansainvälisen strategisen tutkimuksen instituutin vanhempi analyytikko.

Heti tärkein tehtävä on pelastaa selviytyjiä ja arvioida vahinkojen laajuutta. Mutta tuhon keskellä on myös tarinoita kestävyydestä ja vastarinnasta. Ukrainalaiset jakoivat sosiaalisessa mediassa videoita ilmapuolustusjärjestelmistä, jotka torjuvat ohjuksia, tavallisia kansalaisia, jotka vapaaehtoisesti auttavat pelastustöissä, ja yhteisöjä, jotka tukevat surevia.

Hyökkäyksen pitkäaikainen vaikutus on vielä epäselvä. Mutta yksi asia on varma: se merkitsee synkkää käännekohtaa sodassa ja toimii karuna muistutuksena jatkuvan konfliktin inhimillisistä kustannuksista.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös