Epoksi ja silikoni joka kodin monipuoliset apurit

Epoksi- ja silikoniliimat, -tiivisteet ja tiivistysmassat sopivat kokoamiseen, rakentamiseen, korjaamiseen ja kunnostamiseen monissa eri paikoissa kotona. Kiinnitysten pitää usein olla pitäviä, mutta samanaikaisesti helposti irrotettavia. Tiivistettäessä eri kohteita tiivistyksen pitää yleensä olla samanaikaisesti pitävä ja suojaava. Sen pitää usein suojata elektroniikkaa tai muita herkkiä järjestelmiä ja komponentteja kosteudelta, lialta sekä lämpötilan vaihteluilta. Joskus tiivistyksen pitää suojata myös herkkiä pintoja ja materiaaleja.

Tehokkaaseen kiinnittämiseen ja tiivistämiseen löytyy nykyään kaksi erittäin käyttökelpoista tuotetta; epoksi ja silikoni. Niiden laaja-alaiset ja monipuoliset ominaisuudet sekä todella laaja käytettävyys mahdollistavat näiden tuotteiden käytön lukuisissa eri tilanteissa ja monilla erilaisilla pinnoilla. Molemmat tuotteet ovat varsin varmoja ja turvallisia oikein käytettyinä. Tässä kirjoituksessa kerromme lyhyesti epoksin ja silikonin eduista sekä sovelluksista eri käyttötarkoituksiin.

Epoksin muodot

Epoksia on myynnissä useissa eri muodoissa käyttötarkoituksen mukaan. Useimmiten epoksi on seuraavissa olomuodoissa myynnissä:

Nestemäinen epoksi

Nestemäinen epoksi on epoksin yleisin olomuoto. Se on käytössä liimoissa sekä erilaisissa pinnoitteissa esim. lattioiden tekemiseen ja korjaamiseen. Nestemäinen epoksi sekoitetaan aina kovettajan kanssa ennen käyttöä.

Epämuodostunut epoksi

Epämuodostunut epoksi on valmiiksi sekoitettua epoksia. Sitä voidaan käyttää suoraan ilman lisäaineita. Se on kätevä vaihtoehto pienempiin korjauksiin. Tätä muotoa esiintyy niin liimoissa kuin erilaisissa korjaus- ja tiivistysmassoissa.

Epoksipastat

Epoksipastat ovat paksumpia, tahnamaisia tuotteita, joita käytetään erityisesti halkeamien ja reikien täyttämiseen. Ne tarjoavat hyvän tartunnan ja kestävyyden.

Epoksihartsit

Epoksihartsit ovat erityisesti muottien valmistukseen sekä kirkkaan ja kestävän pinnan tarvitseviin kohteisiin soveltua kiinnite ja tiivistysaine.

Epoksimaalit

Epoksimaalit ovat kestävään pintakäsittelyyn sopivia pintakäsittelytuotteita ja maaleja. Ne tarjoavat kestävän, suojaavan ja näyttävän pinnan.

Epoksin valinta riippuu pitkälti tehtävän työn vaatimuksista, kuten kestävyydestä, tarttuvuudesta ja käyttötarkoituksesta. Epoksiin ja sen sovelluksiin voi tutustua: JB Weld.

Epoksin ja silikonin hyödyt

Epoksin hyödyt

Epoksi tunnetaan erittäin kestävänä materiaalina. Se sopii erinomaisesti muun muassa lattioiden, työtasojen ja muiden pintojen korjaukseen. Sillä voidaan kiinnittää ja tiivistää myös kohteita, joihin pitää saada pitävä ja vahva kiinnitys. Epoksiliimoja voi käyttää monissa eri kohteissa.

Vedenkestävyys on myös epoksin merkittävä etu. Epoksilla voidaan tiivistää ja kiinnittää pintoja ja kohteita, kun halutaan estää veden ja kosteuden pääsy kohteen sisään ja rakenteisiin.

Silikoni

Silikonia on usein erilaisissa liimoissa sekä tiivistymassoissa. Silikoniliimat ja -massat ovat kuivuttuaan joustavia. Ne soveltuvat erinomaisesti saumaamiseen esimerkiksi kodin kosteissa tiloissa ja autotallissa. Silikoni on erinomainen kiinnite ja tiivistysaine pintoihin ja kohteisiin, joissa lämpötilan vaihtelut voivat aiheuttaa materiaalin laajenemista ja supistumista. Silikoniliimoissa ja -massoissa on myös erinomainen veden- ja kosteudenpitävyys. Se on tärkeää märissä ja kosteissa tiloissa.

Pienet korjaukset autotallissa

Lattian korjaaminen epoksilla

Autotallin betoni- tai kivilattiaa voi korjata helposti epoksilla. Työ aloitetaan puhdistamalla lattia huolellisesti sekä poistamalla kaikki irtomateriaali. Tämän jälkeen ohjeiden mukaan sekoitettu epoksi levitetään lattialle telan tai harjan avulla tasaiseksi kerrokseksi.

Saumojen tiivistäminen silikonilla

Silikonitiivistemassa sopii hyvin eri saumojen tiivistämiseen esim. seinissä sekä ovien ja ikkunoiden ympärillä. Ennen tiivistystä poistetaan vanhat tiivisteet ja puhdistetaan saumat. Tämän jälkeen levitetään silikoni valitulle silikonille sopivilla työkaluilla saumoihin. Silikoni saumoissa tasoitetaan joko sormella tai sopivalla työkalulla.

Epoksi- ja silikonituotteilla voi kotioloissa autotallissa korjata helposti myös vaikka lasten haljenneen pulkain tai auton haljenneen puskurin.

Pienet korjaukset kotona

Kylpyhuoneessa ja keittiössä voi silikonituotteilla paikata ja tiivistää saumoja. Silikonitiivistysmassa sopii mainiosti saumojen tiivistämiseen niin työtasoissa, seinissä, lattiassa kuin katossakin. Saumoista tulee vesi- ja kosteustiiviitä ja joustavia.Muutamia lattiapintoja sekä työtasoja voi korjata helposti epoksituotteilla. Ne sopivat niin halkeamien ja naarmujen korjaukseen kuin irronneen palan liimaamiseen. Epoksituotteiden kohdalla on hyvä muistaa, että sauma on aina kova ja joustamaton. Materiaalina epoksi on turvallinen.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös