Poronkäristys Ohje: Perinteinen Herkku Pohjoisesta

Poronkäristys on perinteinen lappilainen herkku, joka vie kielen mennessään. Tämä ruokalaji ei ainoastaan kuvasta Lapin karua kauneutta, mutta se myös tarjoaa makuelämyksen, joka on syvällä suomalaisessa ruokakulttuurissa. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten valmistat täydellisen poronkäristyksen kotioloissa.

Mikä tekee poronkäristyksestä erityisen?

Poronkäristys eroaa muista liharuoista sen ainutlaatuisen maun ja rakenteen ansiosta. Poronliha on tunnettu vähärasvaisuudestaan ja korkeasta proteiinipitoisuudestaan, mikä tekee siitä terveellisen valinnan. Lisäksi sen maku on intensiivinen ja hieman villi, mikä heijastaa Lapin koskematonta luontoa.

Poronkäristys Ohje

Ainekset

 • 500 g poronk√§ristyslihaa (mieluiten pakastettua)
 • 50 g voita tai margariinia
 • 2 dl vett√§ tai lihalient√§
 • Suolaa maun mukaan
 • Mustapippuria maun mukaan
 • 1-2 sipulia

Lisäksi perinteisesti poronkäristys tarjoillaan puikulaperunoiden, puolukkasurvoksen ja kermavaahdon kanssa.

Valmistusohjeet:

 1. Valmistele liha: Jos k√§yt√§t pakastettua poronk√§ristyslihaa, anna sen sulaa hitaasti j√§√§kaapissa ennen k√§ytt√∂√§. Sulanutta lihaa ei tarvitse paistaa yht√§ kauan kuin pakastettua.
 2. Kuullota sipuli: Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna pannulla voi tai margariini ja lis√§√§ sipuli. Kuullota kunnes sipuli on pehme√§√§ ja kultaista.
 3. Paista poronk√§ristyslihaa: Lis√§√§ poronk√§ristysliha pannulle sipulin kanssa. Jos k√§yt√§t pakastettua lihaa, paista sit√§ kovalla l√§mm√∂ll√§, kunnes liha on saanut v√§ri√§ joka puolelta ja suurin osa nesteest√§ on haihtunut.
 4. Lis√§√§ neste ja mausteet: Kun liha on ruskistunut, lis√§√§ vesi tai lihaliemi pannulle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna poronk√§ristyksen hautua miedolla l√§mm√∂ll√§ noin 1-2 tuntia. Liemen tulisi hiljalleen porista ja tiivisty√§.
 5. Lisää kerma (valinnainen): Halutessasi voit lisätä kermaa noin 30 minuuttia ennen ruoan valmistumista. Tämä lisää kastikkeen makua ja täyteläisyyttä.
 6. Tarkista maku ja tarjoile: Maista kastiketta ja säädä mausteita tarvittaessa. Tarjoile poronkäristys perunamuusin, puikulaperunoiden tai perinteisen lapinpuikulan kera. Voit koristella annoksen tuoreilla yrteillä.

Lue my√∂s: Poronk√§ristys uunissa ‚Äď Perinteisen herkun salaisuudet

Vinkkejä täydelliseen poronkäristykseen

 • Laadukas liha: Poronk√§ristyksen salaisuus piilee lihan laadussa. Pyri hankkimaan mahdollisimman tuoretta ja laadukasta poronlihaa, suoraan Lapista, jos mahdollista.
 • Hidas hauduttaminen: Pitk√§ ja hidas hauduttaminen matalassa l√§mp√∂tilassa takaa, ett√§ liha on mureaa ja mehukasta.
 • Mausteiden tasapaino: Suolan ja pippurin lis√§ksi voit kokeilla muita mausteita, kuten laakerinlehte√§ tai timjamia, mutta varo ylik√§ytt√§m√§st√§, jotta poronlihan oma maku p√§√§see oikeuksiinsa.

Poronkäristys on perinteisesti nautittu puikulaperunoiden kanssa, mutta se sopii hyvin myös perunamuusin tai karjalanpiirakoiden kanssa.

Yhteenveto

Poronkäristys on suomalaisen keittiön kruununjalokivi, joka tarjoaa lämpimän ja täyttävän aterian kylminä talvi-iltoina. Se on myös oiva tapa tutustuttaa ystäviä ja perhettä perinteiseen lappilaiseen ruokakulttuuriin. Käyttämällä tämän ohjeen perusteita, voit luoda oman, ainutlaatuisen version tästä klassikosta, ja tuoda pohjoisen taian omaan keittiöösi.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös