Poronkäristys Ohje: Perinteinen Herkku Pohjoisesta

Poronkäristys on perinteinen lappilainen herkku, joka vie kielen mennessään. Tämä ruokalaji ei ainoastaan kuvasta Lapin karua kauneutta, mutta se myös tarjoaa makuelämyksen, joka on syvällä suomalaisessa ruokakulttuurissa. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten valmistat täydellisen poronkäristyksen kotioloissa.

Mikä tekee poronkäristyksestä erityisen?

Poronkäristys eroaa muista liharuoista sen ainutlaatuisen maun ja rakenteen ansiosta. Poronliha on tunnettu vähärasvaisuudestaan ja korkeasta proteiinipitoisuudestaan, mikä tekee siitä terveellisen valinnan. Lisäksi sen maku on intensiivinen ja hieman villi, mikä heijastaa Lapin koskematonta luontoa.

Poronkäristys Ohje

Ainekset

 • 500 g poronkäristyslihaa (mieluiten pakastettua)
 • 50 g voita tai margariinia
 • 2 dl vettä tai lihalientä
 • Suolaa maun mukaan
 • Mustapippuria maun mukaan
 • 1-2 sipulia

Lisäksi perinteisesti poronkäristys tarjoillaan puikulaperunoiden, puolukkasurvoksen ja kermavaahdon kanssa.

Valmistusohjeet:

 1. Valmistele liha: Jos käytät pakastettua poronkäristyslihaa, anna sen sulaa hitaasti jääkaapissa ennen käyttöä. Sulanutta lihaa ei tarvitse paistaa yhtä kauan kuin pakastettua.
 2. Kuullota sipuli: Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna pannulla voi tai margariini ja lisää sipuli. Kuullota kunnes sipuli on pehmeää ja kultaista.
 3. Paista poronkäristyslihaa: Lisää poronkäristysliha pannulle sipulin kanssa. Jos käytät pakastettua lihaa, paista sitä kovalla lämmöllä, kunnes liha on saanut väriä joka puolelta ja suurin osa nesteestä on haihtunut.
 4. Lisää neste ja mausteet: Kun liha on ruskistunut, lisää vesi tai lihaliemi pannulle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna poronkäristyksen hautua miedolla lämmöllä noin 1-2 tuntia. Liemen tulisi hiljalleen porista ja tiivistyä.
 5. Lisää kerma (valinnainen): Halutessasi voit lisätä kermaa noin 30 minuuttia ennen ruoan valmistumista. Tämä lisää kastikkeen makua ja täyteläisyyttä.
 6. Tarkista maku ja tarjoile: Maista kastiketta ja säädä mausteita tarvittaessa. Tarjoile poronkäristys perunamuusin, puikulaperunoiden tai perinteisen lapinpuikulan kera. Voit koristella annoksen tuoreilla yrteillä.

Lue myös: Poronkäristys uunissa – Perinteisen herkun salaisuudet

Vinkkejä täydelliseen poronkäristykseen

 • Laadukas liha: Poronkäristyksen salaisuus piilee lihan laadussa. Pyri hankkimaan mahdollisimman tuoretta ja laadukasta poronlihaa, suoraan Lapista, jos mahdollista.
 • Hidas hauduttaminen: Pitkä ja hidas hauduttaminen matalassa lämpötilassa takaa, että liha on mureaa ja mehukasta.
 • Mausteiden tasapaino: Suolan ja pippurin lisäksi voit kokeilla muita mausteita, kuten laakerinlehteä tai timjamia, mutta varo ylikäyttämästä, jotta poronlihan oma maku pääsee oikeuksiinsa.

Poronkäristys on perinteisesti nautittu puikulaperunoiden kanssa, mutta se sopii hyvin myös perunamuusin tai karjalanpiirakoiden kanssa.

Yhteenveto

Poronkäristys on suomalaisen keittiön kruununjalokivi, joka tarjoaa lämpimän ja täyttävän aterian kylminä talvi-iltoina. Se on myös oiva tapa tutustuttaa ystäviä ja perhettä perinteiseen lappilaiseen ruokakulttuuriin. Käyttämällä tämän ohjeen perusteita, voit luoda oman, ainutlaatuisen version tästä klassikosta, ja tuoda pohjoisen taian omaan keittiöösi.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös