Aseistettu rikollinen kuoli poliisin luoteihin Juupajoella

Äskettäisessä poliisioperaatiossa Pirkanmaan Juupajoella 46-vuotias rikostaustainen mies kuoli saatuaan surmansa poliisin luodeista. Tapaus sai alkunsa, kun korkean nopeuden takaa-ajo päättyi poliisin taktiikkaan pysäyttää epäillyn ajoneuvo.

Tiistaina 16. huhtikuuta Juupajojessa sattunut poliisioperaatio kärjistyi kohtalokkaaksi yhteenotoksi, kun Henri Pekka Juhani Åman, aiemmin vakavista rikoksista tunnettu mies, ammuttiin kuoliaaksi poliisin toimesta. Välikohtaus seurasi aseellista yhteenottoa yksityisasunnossa ja sitä seurannutta takaa-ajoa, joka päättyi dramaattisesti valtatie 66:lla.

Jari Räty, keskusrikospoliisin rikoskomisario, kertoi Åmanin astuneen ulos ajoneuvostaan ja avanneen tulen saapuvia poliiseja kohti, minkä jälkeen poliisit vastasivat tuleen, mikä johti hänen kuolemaansa. Asunnossa ammutun uhrin tilasta on kerrottu, että hän oli vakavasti loukkaantunut, mutta yksityiskohtia hänen tilastaan ei ole vielä julkaistu.

Åman on aiemmin ollut vastakkain lain kanssa. Hänen rikostaustansa sisältää tuomion sarjasta rikoksia, mukaan lukien törkeä pahoinpitely ja huumerikokset. Merkittävässä aikaisemmassa kohtaamisessa poliisin kanssa edellisen vuoden tammikuussa Åman osallistui 10 tunnin piiritykseen, joka johti hänen tuomitsemiseensa lokakuussa. Hänet tuomittiin yli kahden vuoden vankeusrangaistukseen useista syytteistä, mukaan lukien törkeä ryöstö ja ampuma-aserikkomukset.

Tuoreen ampumistapauksen jälkeen syyttäjä ilmoitti tutkivansa poliisin aseenkäyttöä esitutkintalain mukaisesti. Tämä tarkastelu arvioi, oliko käytetty tappava voima oikeutettua kuvailtujen olosuhteiden mukaisesti.

Alueellinen yhteisö ja lainvalvontaviranomaiset todennäköisesti kokevat lisääntynyttä tarkastelua ja keskustelua poliisimenetelmistä sekä haasteista, joita aiheutuu korkean riskin henkilöiden, kuten Åmanin, kohtaamisesta. Tutkinnan edetessä odotetaan lisätietoja tapahtumien yksityiskohdista, jotka johtivat kohtalokkaaseen ampumiseen ja sen laajempiin seurauksiin poliisin toimintatapoihin.

Tämä tapaus korostaa jatkuvia ongelmia poliisin kohtaamisissa ja monimutkaisia päätöksiä, joita lainvalvontaviranomaiset joutuvat tekemään nopeasti kehittyvissä ja vaarallisissa tilanteissa.

Lähde: IS

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös