Tuloverotuksen säädökset tuovat suurimmat leikkaukset erityisesti korkeatuloisille, Suomen hallituksen ohjelma osoittaa

SUOMEN HALLITUKSEN ohjelman mukaan tuloverotuksen säädökset tuovat suurimmat leikkaukset korkeatuloisille, osoittaa Suomen Veronmaksajien liiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkolan Helsingin Sanomille tekemä väliaikainen laskelma.

Laskenta perustuu paitsi hallitusohjelmaan myös Valtiovarainministeriön julkaisemiin taustatietoihin.

Laskelman mukaan tuloverotus pienenee eniten absoluuttisesti ja suhteellisesti korkeatuloisille verrattuna tähän vuoteen hallituksen suunnitelman mukaisesti laajentaa niin kutsuttua solidaarisuusveroa alemmalla tasolla kuin aiemmin.

Helsingin Sanomat raportoi torstaina, että suunnitelma aikoo vähentää 12 000 euroa kuukaudessa ansaitsevien vuotuista verotaakkaa 1 000 eurolla.

Lehden mukaan pieni- ja keskituloisten tuloverotaakka vähenee 100–250 euroa vuodessa tuloverojärjestelmän säätöjen seurauksena. Taakka vähenee enemmän alaikäisten lasten vanhemmille, koska hallitus suunnittelee alennusjärjestelmän käyttöönottoa alaikäisten lasten vanhemmille.

Myös suhteellisesti tuloverotus on vähentymässä eniten korkeatuloisille, joilla ei ole alaikäisiä lapsia, kun tarkastellaan tulonsaajia, joilla ei ole alaikäisiä lapsia.

Pääministeri Petteri Orpon (KOK) hallituksella on hieman erilainen tulkinta vaikutuksesta Helsingin Sanomien mukaan: se katsoo, että solidaarisuusveron laajentaminen ei ole veronalennus korkeatuloisille, sillä ilman päätöstä vuosia voimassa ollut vero olisi poistettu kokonaan.

”Verotuksen alentaminen lisää työnteon kannustimia ja vahvistaa ostovoimaa. Veronalennus kohdistuu erityisesti pieni- ja keskituloisiin. Solidaarisuusveroa määrätään korkeimmissa tuloluokissa, mikä tarkoittaa, että heidän verokantansa nousee”, Orpo sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös