Suomen hallitus tiukentaa toimia Venäjän kansalaisten maahantulon porsaanreikiä vastaan

Pääministeri Petteri Orpon (NCP.) johtama SUOMEN HALLITUS on suunnittelemassa Venäjän kansalaisille asetettujen maahantulorajoitusten vahvistamista. Presidentti Sauli Niinistö ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuivat eilen keskustelemaan aiheesta, päätyen siihen tulokseen, että Venäjän kansalaisten käyttö Suomea kauttakulkumaana matkallaan muihin Schengen-alueen maihin jatkaa riskinä Suomen kansainvälisille suhteille.

”Epäolennaisen matkustamisen rajoitusten tulisi siten pysyä voimassa ja niitä tulisi tiukentaa loukkausten estämiseksi”, lukee hallituksen kokouksen jälkeen julkaistussa tiedotteessa.

Jussi Tanner, konsulipalveluiden johtaja ulkoministeriössä, kertoi Helsingin Sanomille tiistaina, että uudistukset on suunniteltu paikkaamaan nykyisessä järjestelmässä havaitut puutteet rajoittamalla maahantuloja, jotka on tehty esimerkiksi pääsykokeiden, liikematkojen tai kiinteistön ylläpidon perusteella.

Venäläisten opiskelijoiden maahantuloa aiotaan rajoittaa määrittämällä, että pääsykoe on pätevä peruste maahan saapumiselle ainoastaan, jos se on tutkinto-ohjelmaan. Venäläiset eivät siis pääsisi osallistumaan esimerkiksi kansanopistojen pääsykokeisiin – mahdollisuus, joka on mahdollistanut ihmisten kiertämisen rajoituksissa Tannerin mukaan.

”Venäläisten pääsykokeisiin tulojen määrä on lisääntynyt niin paljon, että on selvää, että emme puhu aidoista opiskeluun liittyvistä matkoista”, hän kommentoi lehdelle.

Suomen hallitus aikoo myös kieltää venäläisiä matkustamasta maan kautta liiketoiminnassa muihin Schengen-alueen osiin. Tanner kertoi Helsingin Sanomille, että on käytännössä mahdotonta tarkistaa, onko liikematkailijalla todellista tarvetta matkustaa rajattomaan vyöhykkeeseen.

”Liikematkailussa on myös havaittu väärinkäytöksiä”, hän sanoi.

Kolmas uudistus koskee Venäjän kansalaisia, jotka omistavat kiinteistön Suomessa. Heidän teoriassa pystyisi saapumaan maahan kiinteistön ylläpitotarkoituksissa, mutta heidän olisi esitettävä todiste siitä, että heidän läsnäolonsa on välttämätöntä ylläpitotyölle.

Tanner muistutti tiistaina Helsingin Sanomille, että vaikka hallitus on keskustellut näistä tyyppisistä uudistuksista, lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty.

Hän lisäsi, että kokouksessa tehdyt päätökset eivät olleet riippuvaisia viime viikonlopun Venäjällä tapahtuneesta Wagnerin, Jevgeni Prigozhinin johtaman palkkasoturiryhmän, 36 tunnin kapinasta. Kapina kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että Suomen viranomaisten tulee olla valppaina ja reagoida kehitykseen nopeasti, mutta huolellisesti harkiten, Tannerin mukaan.

Saatat Pitää Myös

Saatat Pitää Myös